Rețeta Cascaval de Casă

Cascavalul de casă este un deliciu culinar care îmbină aroma și textura perfecte pentru a satisface orice pasionat de brânzeturi. Cu puțină răbdare și câteva ingrediente simple, poți obține un cascaval delicios și sănătos, fără aditivi sau conservanți. În acest articol, vom explora pas cu pas cum să prepari acasă propriul cascaval.

Ingrediente necesare:

  • 5 litri de lapte proaspăt (de preferat integral)
  • 200 ml de iaurt natural
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de cheag lichid pentru brânzeturi

Procesul de preparare:

Pregătirea laptelui:

Începe prin a încălzi laptele într-o cratiță mare la temperatura de aproximativ 37°C. Asigură-te că temperatura este constantă, pentru a permite activarea cheagului.

Adăugarea ingredientelor:

În laptele încălzit, adaugă iaurtul natural și amestecă bine pentru a combina ingredientele. Apoi, adaugă sarea și continuă să amesteci până când sarea se dizolvă complet în lapte.

Activarea cheagului:

Într-un pahar separat, dizolvă cheagul lichid în puțină apă. Apoi, adaugă amestecul de cheag în laptele pregătit și amestecă ușor pentru a distribui uniform în întreaga compoziție.

Coagularea și tăierea:

Lasă amestecul să stea la temperatura camerei timp de aproximativ 45 de minute, până când începe să se coaguleze. După ce s-a format o masă solidă, taie-o în bucăți mici folosind un cuțit ascuțit.

Formarea și presarea:

Așază bucățile tăiate într-o formă pentru brânză și acoperă-le cu un tifon curat. Pune o greutate ușoară deasupra pentru a ajuta la eliminarea excesului de lichid și la formarea unei texturi compacte.

Salarea și maturarea:

După aproximativ 24 de ore, scoate cascavalul din formă și sarează-l uniform pe toate părțile. Apoi, lasă-l să se maturizeze într-un loc răcoros și bine ventilat timp de cel puțin o săptămână, pentru a obține aroma și textura dorite.

Recomandări:

Pentru a obține un cascaval mai matur și mai intens în aromă, poți prelungi perioada de maturare sau chiar să-l păstrezi într-un loc special destinat maturării brânzeturilor.

Cu această rețetă simplă și naturală, poți prepara propriul cascaval de casă, care va încânta papilele gustative ale întregii familii. Savurează-l alături de pâine proaspătă și o bucată de fructe pentru o gustare delicioasă și sănătoasă!

Întrebări Frecvente:

În acest segment, vom răspunde la câteva întrebări frecvente legate de prepararea cascavalului de casă:

Întrebare Răspuns
Cum pot să ajustez aroma cascavalului? Pentru a ajusta aroma, poți experimenta cu diferite tipuri de lapte sau poți adăuga diverse condimente sau ierburi aromatice în timpul procesului de preparare.
Cât timp trebuie să lase cascavalul la maturare? Recomandăm să lași cascavalul să se maturizeze timp de cel puțin o săptămână pentru a obține aroma și textura dorite. Cu toate acestea, poți prelungi perioada de maturare pentru un gust mai intens.
Pot folosi altceva în loc de iaurt natural? Da, în loc de iaurt natural poți utiliza alte surse de culturi de bacterii, precum zerul de la brânzeturile proaspete sau culturi lactice disponibile în magazinele specializate.

Recomandări pentru Cascaval de Casă:

Pentru a adăuga o notă de originalitate preparatului tău, poți încerca diferite variante de condimente sau arome pentru a personaliza gustul cascavalului. De asemenea, asigură-te că utilizezi lapte proaspăt și de înaltă calitate pentru rezultate optime.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu