Rețeta Cozonac Nea Vasile de la Maruța

Cozonacul, acest deliciu tradițional al bucătăriei românești, este mai mult decât o simplă prăjitură – este un simbol al sărbătorilor de iarnă și al tradițiilor familiale împărtășite. Și când vine vorba de rețeta cozonacului perfect, Nea Vasile de la Maruța este un expert fără egal.

Ingrediente:

Pentru a recria deliciul cozonacului după rețeta lui Nea Vasile de la Maruța, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg făină
 • 200 g zahăr
 • 4 ouă
 • 200 ml lapte
 • 200 g unt
 • 50 g drojdie proaspătă
 • coaja rasă de la o lămâie
 • esență de vanilie
 • un praf de sare
 • 150 g stafide
 • 150 g nuci măcinate

Instrucțiuni:

Pentru a obține un cozonac delicios, urmați acești pași:

 1. Începeți prin a dizolva drojdia într-un pic de lapte caldut, adăugând și o linguriță de zahăr. Lăsați să se activeze drojdia pentru aproximativ 10 minute.
 2. Într-un castron mare, amestecați făina cu zahărul și un praf de sare. Faceți o adâncitură în mijlocul compoziției și adăugați ouăle, untul topit, laptele, coaja de lămâie rasă și esența de vanilie.
 3. Adăugați drojdia activată și frământați bine compoziția până când obțineți un aluat omogen și elastic.
 4. Acoperiți aluatul cu un șervet curat și lăsați-l să crească la loc cald timp de aproximativ o oră sau până când își dublează volumul.
 5. Între timp, înmuiați stafidele în apă călduță pentru a le hidrata și apoi scurgeți-le bine.
 6. Împărțiți aluatul în două părți egale și întindeți fiecare parte într-un dreptunghi pe o suprafață presărată cu făină.
 7. Presărați stafidele și nucile măcinate uniform pe suprafața aluatului și apoi rulați strâns fiecare bucată de aluat pentru a forma cozonacii.
 8. Așezați cozonacii în tăvi de copt și lăsați-i să mai crească timp de aproximativ 30 de minute.
 9. Ungeți cozonacii cu ou bătut și apoi introduceți-i în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii și crescuți.
 10. Lăsați-i să se răcească în tăvi timp de câteva minute înainte de a-i transfera pe un grătar pentru răcire completă.

Servire:

Cozonacul Nea Vasile de la Maruța este cel mai gustos atunci când este savurat proaspăt, alături de cei dragi, în timpul sărbătorilor de iarnă. Se poate servi simplu sau alături de o ceașcă de ceai cald.

Variante și Sfaturi:

Puteți personaliza rețeta cozonacului adăugând alte ingrediente precum cacao sau fructe confiate, în funcție de preferințele dumneavoastră gustative. De asemenea, asigurați-vă că respectați timpul de dospire și temperatura cuptorului pentru a obține cozonaci pufoși și bine copti.

Întrebări Frecvente:

Cum pot evita să coac cozonacii prea mult sau prea puțin?

Un sfat este să verificați cozonacii cu câteva minute înainte de timpul indicat în rețetă. Dacă sunt aurii și păreau să se fi copt uniform, îi puteți scoate din cuptor mai devreme pentru a evita uscarea excesivă.

Dacă doriți să evitați coacerea insuficientă, asigurați-vă că cuptorul este preîncălzit corespunzător și că respectați timpul indicat de coacere. De asemenea, puteți testa cozonacii în inserând un cuțit sau o scobitoare în centrul lor – dacă ies curate, cozonacii sunt gata.

Ingrediente Cantitate
Făină 1 kg
Zahăr 200 g
Ouă 4
Lapte 200 ml
Unt 200 g
Drojdie proaspătă 50 g
Coajă rasă de la o lămâie
Esență de vanilie
Praf de sare
Stafide 150 g
Nuci măcinate 150 g


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu